En ultrakort racebeskrivelse

Filisite Brash Kingly Step skotte sthlm 2014 Kopi

 

Denne terrier har som navnet antyder sit oprindelsesland i Skotland. Den blev avlet til jagt, og der blev lagt stor vægt på dyrenes funktionsduelighed. Hundene var modige, hårdføre og robuste. Den barske natur og det blæsende og fugtige klima stillede store krav til hundenes kondition og til deres pels.

De er udstyret med en hård, strid, fugtafvisende pels som dækpels og en blød og varmende underuld inderst. Denne pels er meget karakteristisk for racen. Det kuperede landskab stillede store krav til hundenes anatomi.
Den skulle have kraftige ben med store poter og trædepuder, der kunne fungere som graveværktøj, et kraftigt bagstel som kunne fungere som motor, når hundene skulle frem i det ofte meget barske terræn. Skotten er udstyret med et kraftigt kæbeparti. Den har kraftige og meget stærke tænder, placeret i et saksebid.
Halen er tyk og bæres som en antenne - lige i vejret. Øjnene er godt beskyttet af de lange øjenbryn og ligger dybt i deres huler.
Denne standard holder man meget fast på i avlen, således at skotten også i dag svarer til den oprindelige beskrivelse.
De fleste mennesker forestiller sig i dag skotten som en sort hund, men de oprindelige farver var forskellige nuancer af grå, hvedefarvet og brindlet. Den sorte farve dukkede først op senere. Skotten findes i dag i alle disse farvevarianter.
Skotten har mange tiltalende fordele. Den har en nem størrelse og en pelsstruktur, som efter en eller to rysteture tørrer sig selv. Den fælder ikke, hvis den bliver trimmet 3 - 4 gange årligt. Den er hårdfør og besidder en forbløffende tilpasningsevne. Racens charme og personlighed er, at den ,der en gang har ejet en Skotsk Terrier, forbliver racen tro resten af sine dage.
Dens temperament kommer til udtryk i det vågne intelligente blik sammen med de små spidse ører. Dens legelyst og glæde ved alt, hvad der er sjovt, holder ofte ved langt op i alderen.

Skotten er en trimmerace, dette skal man medtage i overvejelserne der går forud for anskaffelsen. Den skal trimmes 3 - 4 gange årligt for at pelsen bevarer sin naturlige struktur. Trimningen foregår enten hos opdrætteren eller på en trimmesalon, eller man kan lære det selv på kursus.

Læs mere om skotten og den officielle standard på Dansk Terrier Klubs hjemmeside: www.dansk-terrier-klub.dk og klik dig ind på racen.

 

3 skotter ved søen i Rø 1                                             Hjemmeside Bornholm